11752464_10153413235827778_6050350535153645119_nA 2015-ös FEST (Európai Mesemondó Szövetség) konferenciát Görögország rendezte meg Kea szigetén. Mivel január óra a Honemvolt Mesemondó Alapítvány hivatalosan is a FEST tagja, ebben az évben először teljes jogú résztvevőként lehettünk jelen a konferencián – az alapítványt Zalka Csenge Virág képviselte. A háromnapos programot kerekasztal-beszélgetések, nyilvános fórumok, műhelyek és kötetlen információcsere alkotta, többek között az alábbi témákban:

Hagyományos történetek és mitológia (a helyszínre való tekintettel sok szó esett a mitológia mesélésének kérdéseiről, a mítoszok továbbéléséről a néphagyományban és a modern görög népmesékben, és a mítoszok adaptációiról a popkultúrában)

– A mesemondás szerepe az oktatásban (hogyan lehet meggyőzi az iskolákat és tanárokat a mesemondás fontosságáról, hogyan mérhető a mesemondó programok sikere, és milyen projektek születtek Európa különböző országaiban iskolák és mesemondók együttműködéséből)

– A mesemondás kapcsolata a tájjal (hogyan befolyásolják egyes tájak a belőlük született történeteket, hogyan adhatja át ezeket a sajátos ízeket a mesemondó egy külföldi közönségnek, és egyáltalán, miért érdemes ismerni őket)

Fesztiválok szervezése (hogyan oldják meg nemzetközi mesemondó rendezvények a tolmácsolás kérdését, érdemes-e új programokat rendelni mesemondóktól speciálisan a fesztiválra, hogyan lehet új közönségek érdeklődését felkelteni, és természetesen hogyan lehet finanszírozni egy mesemondó fesztivált)

Mesemondás és integráció – szociális, politikai, és gazdasági bevándorlás (mit tehetnek a mesemondók az előítéletek és a gyűlölet ellen, hogyan lehet menekült gyerekeket mesemondás segítségével integrálni idegen nyelvű iskolákba, milyen projektek születtek európai országokban a kulturális beilleszkedés segítésére)

A beszélgetéseken és előadásokon kívül sor került a FEST éves gyűlésére is, melynek keretei között a tagszervezetek képviselői szavaztak a 2017-es és 2018-as konferenciák helyszíneire. 2017-re Írország mellett döntöttek, 2018-ban pedig Szlovénia rendezi majd a konferenciát. A jövő évi, 2016-os találkozó korábbi döntés alapján Franciaországban lesz majd.

A leköszönő tagok helyett a FEST vezető bizottságának új tagjait is megválasztották (ld. a képen). 6 jelölt közül 3 került be a bizottság (executive committee) soraiba, közöttük Zalka Csenge is. A bizottsági tagok három évig töltik be a tisztségüket.

A konferenciáról és az azt követő mesemondó fesztiválról részletes beszámolók (Zalka Csenge tollából) a linkekre kattintva olvashatók.

Comments are closed.