Holnemvolt Fesztivál embléma_Színes - Copy

A Holnemvolt Fesztivál Magyarország első, hagyományteremtő nemzetközi mesemondó fesztiválja. Egy maroknyi lelkes és elszánt mesekedvelő ember hozta létre azzal a céllal, hogy Magyarországon is elterjedjen a nemzetközi mesemondás, és a magyar közönségek megismerkedhessenek más országok, más kultúrák kiemelkedő mesemondóival.

A nemzetközi mesemondás fogalma két összefüggő jelentést hordoz magában: Vonatkozik egyrészt olyan rendezvényekre, ahol külföldi mesemondók lépnek fel, másrészt pedig arra az előadói stílusra, amikor egy mesélő más kultúrákból (is) merít töréneteket. A Holnemvolt Fesztivál mindkét jelentést egyaránt fontosnak tartja, és az eddigi előadók listáján mindkettőnek jutott hely.

A Holnemvolt Fesztivál színpadán minden külföldi fellépő a saját anyanyelvén mesél, kreatív magyar tolmácsolás kíséretében, így a magyar közönség egyszerre élheti át az eredeti nyelvű előadás varázsát és a történetet is. Külön ajánljuk a fesztivált idegen nyelvet tanuló diákok és felnőttek részére.

Magyarországon erősen tartja magát a nézet, miszerint a mesemondás gyerekeknek való. A Fesztivál szervezése során szerettünk volna a sokszor elhanyagolt tinédzser és fiatal felnőtt korosztályra összpontosítani, hogy bennük is felkeltsük, felélesszük a mesemondás iránti lelkesedést és szeretetet. Meghívott előadóink ennek megfelelően hosszabb, bonyolultabb, mélyebb történetekkel készültek, olyanokkal, melyek elsősorban felnőtteknek kínáltak képzeletbeli kalandokat. Annak érdekében, hogy a műsorok zavartalanul élvezhetőek legyenek, a Holnemvolton való részvétel alsó korhatárát 14 évnél húztuk meg. A jövőben szeretnénk a Fesztivált valamilyen formában gyerekekre is kiterjeszteni.

Az első Holnemvolt Fesztivált 2011-ben rendeztük Budapesten (Március 12-13). A második fesztiválra egy évvel később, 2012-ben került sor (Április 14-15). A meghívott fellépők listája itt olvasható. 2012 után a fesztiválsorozat támogatók hiányában megszakadt; az Alapítvány létrehozásával szerettük volna a megkezdett hagyományt feléleszteni. A következő Holnemvolt Fesztiválra előre láthatóan 2016 tavaszán kerül majd sor.