Holnemvolt Klub összefoglaló néven futnak mindazok a kisebb mesemondó rendezvények, amik kitöltik a fesztiválok közötti időt. Az aktuális rendezvényekről a blogon és a Holnemvolt Facebook oldalán tájékozódhattok. Íme egy rövid összefoglaló arról, milyen változatos a mesemondás világa:

Sztori Slam (Ha rád jön az öt perc)

klub1A slam poetry mintájára a mesemondó slam is fiatalos, vagány, közösségi műfaj. A Holnemvolt Klub slam rendezvényein akárki mesélhet, aki elég bátor ahhoz, hogy betegye a nevét a kalapba. Ha kihúzzák a neved, összesen hét perced van rá, hogy elmodd a történeted, az alábbi szabályok szerint: Csak olyasmiről mesélhetsz, ami veled történt meg, vagy ott voltál, amikor megesett (személyes sztorik); egyetlen összefüggő történetet mondhatsz el (csak semmi stand-up); a történetnek valamilyen módon kapcsolódnia kell az est meghirdetett témájához; és természetesen be kell tartanod az időkeretet. A legjobb mesékről a közönség szavaz; a győztes elviszi a belépődíj felét, vagy egyéb jutalomban részesül. Az eddigi Holnemvolt Klub slam rendezvények plakátjait itt nézheted meg.

Holnemvolt Mesekör

319703_380942658620489_1361538667_nA Holnemvolt csapata nagy lelkesedéssel fogad Magyarországra látogató külföldi mesemondókat; ilyen esetekben rendezzük meg a Holnemvolt Mesekört (előzetes egyeztetés szerint). 2012-ben Wayqui, az első Holnemvolt Fesztivál perui fellépője, ismét Magyarországon járt, és mesemondó előadására lelkes közönség gyűlt össze a fesztivál korábbi helyszínén. A rendezvényen készült képeket itt láthatjátok.

Mesemondó Műhely

A mesemondó műhelyek (workshopok) olyan embereknek szólnak, akik szeretnének többet megtudni a mesemondásról, szeretnének belekóstolni a mesélésbe, vagy esetleg már aktívan űzik is a műfajt. Az első Holnemvolt Klub műhelyre 2014 nyarán került sor; az egész délutános program a nemzetközi mesemondásról szólt, és Zalka Csenge Virág, a Holnemvolt Fesztivál egyik főszervezője tartotta. A résztvevők megismerkedtek a mesemondás mint szakma gyakorlati fogásaival, mint például az új mesék felkutatása, programok összeállítása különböző közönségek számára, és a kulisszák mögött zajló megfeszített meseformáló munka. Az Alapítvány létrejöttével további Holnemvolt műhelyek vannak tervbe véve, hogy minél többen megismerjék a mesemondás szakmai oldalát Magyarországon is, és az alapvető ismereteken felbátorodva megtalálják saját mesemondói stílusukat.